Nieuws : Omleiding jaagpad door werken overstromingsgebied Wal-Zwijn 

Omleiding jaagpad door werken overstromingsgebied Wal-Zwijn 

Het toekomstige gecontroleerd overstromingsgebied Wal-Zwijn in Kastel (Hamme) zal de brede regio beter beschermen tegen overstromingen. De werken aan de ringdijk van het overstromingsgebied gingen in maart van dit jaar opnieuw van start. Door de werken is het jaagpad langs de Schelde vanaf woensdag 24 april afgesloten. Er wordt een omleiding voorzien. 

Omleiding jaagpad door werken overstromingsgebied Wal-Zwijn 

In Wal-Zwijn in Kastel (Hamme) werken De Vlaamse Waterweg nv en Natuur en Bos van de Vlaamse overheid aan een overstromingsgebied en een ontpoldering in het kader van het Sigmaplan. Dat plan zal Vlaanderen beter beschermen tegen overstromingen vanuit de Schelde én natuurlijker maken. Binnen enkele jaren doet een deel van Wal-Zwijn dienst als een gecontroleerd overstromingsgebied, dat bij stormvloed overtollig water van de Schelde zal opvangen. Daarnaast komt er ook een ontpoldering; we geven de Schelde terug meer ruimte om te stromen. Bovendien groeit Wal-Zwijn uit tot een uniek landschap van zoetwaterslikken en -schorren. Vanop de dijken rondom het gebied zullen fietsers en wandelaars daar ten volle van kunnen genieten. Maar voor het zover is, moeten eerst nog heel wat werken gebeuren. 

Jaagpad afgesloten 
Het jaagpad tussen het veer Baasrode - Moerzeke (Kastel) en het driehoeksveer Mariekerke – Moerzeke - Sint-Amands wordt afgesloten vanaf woensdag 24 april. Dat is nodig omwille van de werken aan de ringdijk rondom het toekomstig overstromingsgebied. Voor de bouw van de ringdijk maken we gebruik van zand dat op verschillende plaatsen in het gebied opgeslagen ligt, onder meer in Groot Schoor, tussen het jaagpad en de Schelde. Dat zand wordt met zwaar materieel over het jaagpad getransporteerd naar de plaats waar de ringdijk in aanbouw is, iets verder landinwaarts. De zware machines rijden continu over het jaagpad. Voetgangers en fietsers kunnen het jaagpad niet meer op een veilige manier gebruiken.

Te verwachten hinder
Het jaagpad wordt daarom volledig afgesloten. Er wordt een omleiding voorzien, die ter plaatste wordt aangegeven. De Vlaamse Waterweg nv en aannemer Herbosch-Kiere doen er alles aan om de werken zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen en het jaagpad snel opnieuw open te stellen. We schatten dat de omleiding 4 maanden zal duren. Deze timing is afhankelijk van de voortgang van de werken. Mocht blijken, bijvoorbeeld door slechte weersomstandigheden, dat er gedurende een langere periode geen werken kunnen uitgevoerd worden, dan zal het jaagpad tijdelijk worden opengesteld, tot de werken opnieuw kunnen starten. 

Iedereen welkom op open wervendag op 19 mei! 
Deze werken hebben een grote impact op de omgeving. Daar zijn we ons bewust van. Daarom geven we alle geïnteresseerden de kans om langs te komen op de werf op zondag 19 mei. Op die dag is het in heel Vlaanderen open wervendag, en ook de werf van Wal-Zwijn doet mee. Iedereen is welkom om alles te ontdekken over de toekomst van dit gebied en de prachtige natuur die zich hier zal ontwikkelen. Op het programma: wandel over de toekomstige ringdijk, klim in een kraan, waan je een drone-piloot ... De open wervendag op 19 mei vindt plaats van 10u tot 16u. Meer info via volgende link

Volg al het nieuws over het Sigmaplan en het project Wal-Zwijn via www.sigmaplan.be of via de Twitter- en Facebookpagina van het Sigmaplan.

Laatste nieuws

Top