Link naar homepage

Nieuwpoortbrug in Veurne wordt vanaf 23 november hersteld

Nieuwpoortbrug in Veurne wordt vanaf 23 november hersteld

De Nieuwpoortbrug is een beweegbare brug over het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke in Veurne. De Vlaamse Waterweg nv vervangt beide hydraulische cilinders.  De cilinders dienen om de brug te kunnen openen en sluiten. De vervanging ervan is dan ook noodzakelijk om een goede werking van de brug te kunnen blijven garanderen. De werken starten op 23 november en zullen ten laatste op 3 december 2020 afgerond zijn.

Nieuwpoortbrug in Veurne wordt vanaf 23 november hersteld

Herstelling van de brug
De Nieuwpoortbrug is een beweegbare klapbrug. Deze brug beweegt dus door middel van 2 hydraulische cilinders die aan een draaipunt of bruglager verbonden zijn. Net deze hydraulische cilinders zijn aan een grondige revisie toe. De cilinders zijn een cruciaal onderdeel om de brug te kunnen bewegen en dus vervangt De Vlaamse Waterweg nv deze hydraulische cilinders vanaf 23 november 2020.

Om deze hydraulische cilinders te vervangen, blijft de brug in een gesloten toestand. De oude onderdelen worden één voor één gedemonteerd en gefaseerd vervangen. Van zodra er één van de hydraulische cilinders is weggehaald, wordt onmiddellijk een vernieuwde geplaatst. Tijdens deze ombouw wordt in het atelier van de onderhoudsaannemer een grondige revisie uitgevoerd op de 1ste weggenomen hydraulische cilinder. Daarna wordt deze teruggebracht naar de brug en kan de vernieuwing van de 2de hydraulische cilinder starten. Na de werken wordt de brug nog uitgebreid getest. Daarna kan de brug opnieuw bewogen worden. De werken zullen ten laatste afgerond zijn op 3 december 2020.

Beperkte hinder voor wegverkeer
Beide hydraulische cilinders worden vervangen als de brug gesloten is waardoor de hinder voor het wegverkeer beperkt blijft. Toch zal de brug zelf en de dichte omgeving ervan enkele keren afgesloten moeten worden. Dit voor onder andere het laden en lossen van deze zware hydraulische cilinders met grote kranen. De cilinders bevinden zich namelijk in de brugkelder.

De onderbrekingen zullen kort zijn, ongeveer maximaal 2 uur per keer, en zullen steeds plaatsvinden na 18.00 uur. Ter plaatse wordt telkens aangeduid wanneer de brug afgesloten zal zijn voor het wegverkeer. Fietsers en voetgangers kunnen steeds gebruik maken van de vaste fietsers- en voetgangersbrug die zich in de buurt van de Nieuwpoortbrug bevindt.

Aangezien de brug tijdens de werken gesloten blijft, zal de scheepvaart wel gedurende de volledige duur van de werken gestremd worden. Het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke is, ter hoogte van de Nieuwpoortbrug, echter niet druk bevaren dus ook de hinder voor de scheepvaart blijft beperkt.
 

Laatste nieuws

Top