Nieuws : Nieuwe Notelaarsbrug in Assenede officieel geopend

Nieuwe Notelaarsbrug in Assenede officieel geopend

De nieuwe Notelaarsbrug over het Leopoldkanaal in Assenede is vandaag officieel geopend. De Vlaamse Waterweg nv is intussen volop bezig met de vernieuwing van de Oosterputbrug, een tweede brug over het Leopoldkanaal. Ten laatste eind oktober zal ook deze brug open zijn voor het verkeer. “Vlaanderen investeert 450.000 euro in twee nieuwe bruggen over het Leopoldkanaal in Assenede. Zo vervangen we verouderde infrastructuur en garanderen vlot en veilig verkeer, zowel voor de landbouwers met hun tractoren als voor de fietsers en wandelaars die het Meetjesland komen ontdekken”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. 

Nieuwe Notelaarsbrug in Assenede officieel geopend

Reusachtig bouwpakket
De vorige Notelaarsbrug werd na de Tweede Wereldoorlog geïnstalleerd als tijdelijke brug. De stalen vakwerkbrug werd in tussentijd echter nooit vervangen en was bijgevolg niet aangepast aan steeds meer en zwaarder verkeer. Tijdens een grondige inspectie door de waterwegbeheerder werd enkele jaren geleden ernstige slijtageschade vastgesteld. De brug werd vervolgens uit veiligheidsoverwegingen afgesloten voor het verkeer en nadien ook afgebroken.

In maart 2018 startte De Vlaamse Waterweg nv met de bouw van de nieuwe Baileybrug. Het voordeel van dit type brug is dat de brug bijzonder snel en efficiënt kon opgebouwd worden aan de hand van een aantal  standaardonderdelen die hergebruikt werden. De landhoofden – dat zijn de constructies waar de brug op rust – werden volledig vernieuwd zodat de brug opnieuw zwaar verkeer tot 25 ton aankan. Vervolgens werden de stalen onderdelen verzameld op de werf en werd de brug als een groot bouwpakket in elkaar gepuzzeld. Half augustus werd de brug dan als een geheel op haar plaats over het kanaal geïnstalleerd.

De kostprijs van de Notelaarsbrug bedraagt 300.000 euro, waarvan de gemeente Assenede 50.000 euro betaalt.

Werken aan Oosterputbrug gestart
Sinds eind augustus is de Notelaarsbrug opnieuw open voor het verkeer. Tegelijkertijd startte de Vlaamse waterwegbeheerder met de vernieuwing van de Oosterputbrug. Deze tweede brug over het Leopoldkanaal in Assenede wordt eveneens afgebroken en vernieuwd. De nieuwe baileybrug wordt op dezelfde locatie gebouwd als de bestaande brug en eveneens ter plaatse opgebouwd aan de hand van herbruikbare onderdelen. Op de Oosterputbrug komt een breedte- en hoogteportiek zodat de brug niet langer toegankelijk is voor zwaar vracht- en landbouwverkeer. De brug kan ten laatste eind oktober 2018 open voor auto’s, fietsers en voetgangers. De kostprijs van de brug bedraagt 200.000 euro en wordt volledig betaald door De Vlaamse Waterweg nv.

“We zijn bijzonder verheugd dat zowel de vele fietsers en wandelaars in onze regio de Notelaarsbrug opnieuw kunnen gebruiken. Dat de werken klaar zijn voor het oogstseizoen is misschien zelfs nog beter nieuws voor de vele landbouwers in dit gebied”, besluit het Asseneeds schepencollege. 
 

Laatste nieuws

Top