Nieuwe Leiebrug tussen Bissegem en Marke geplaatst

Nieuwe Leiebrug tussen Bissegem en Marke geplaatst

Begin september 2021 gingen de werken van start voor een nieuwe brug tussen Bissegem en Marke in Kortrijk. Ondertussen werd de tijdelijke fietsers- en voetgangersbrug gebouwd en is de oude brug over de Leie afgebroken. Vandaag is de nieuwe Leiebrug tussen Bissegem en Marke op haar plaats gelegd.
De invaaroperatie was geen alledaagse operatie. Met de nodige precisie werd de 900 ton stalen boogbrug op haar definitieve plaats gelegd. Nu de brug op z’n plaats ligt, is een belangrijke mijlpaal bereikt en is de laatste rechte lijn naar oplevering ingezet”, vertelt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

 

Nieuwe Leiebrug tussen Bissegem en Marke geplaatst

De oude brug die Bissegem en Marke verbindt, was te laag om een veilige doorgang te bieden aan de scheepvaart van de toekomst. De nieuwe, hogere brug komt op dezelfde locatie als de oude brug. Daarom werd de oude brug afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe brug. Na de afbraak van de oude brug is De Vlaamse Waterweg nv begonnen met de bouw van de nieuwe landhoofden. De stalen boogbrug is in het werkhuis van de staalconstructeur Aelterman klaargemaakt en in juni naar het montageterrein op rechteroever in Kortrijk gebracht. Hier is de brug verder geassembleerd.

De nieuwe brug tussen Bissegem en Marke wordt een vaste brug waarbij schepen met drie lagen containers zonder problemen onderdoor kunnen varen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Beter voor de scheepvaart, want zo versterken we het Europese binnenvaartnetwerk en kunnen we meer en meer vrachtwagens van de weg halen. De nieuwe brug biedt ook voordelen voor de weggebruikers. Met een afgescheiden fiets- en voetpad wordt de brug een pak veiliger en comfortabeler. De fiets is namelijk populairder dan ooit en ook door het investeren in veilige comfortabele bruggen zoals hier in Kortrijk, hopen we de fietsambities van de Vlamingen een boost te geven.”

Ook stad Kortrijk  benadrukt het belang van deze nieuwe brug over de Leie. Burgemeester Ruth Vandenberghe:Een nieuwe Leiebrug was meer dan broodnodig, want de oude verloor geregeld grote betonstukken die op het jaagpad vielen. Door een moderne brug met afgescheiden fiets- en voetpaden te plaatsen, wordt het nu zowel onder als op de brug een stuk veiliger. Dat we hierbij ons steentje bijdragen aan de scheepvaart van de toekomst, die het vrachtverkeer op de weg wil verminderen, is een derde mooie meerwaarde.”

De nieuwe brug tussen Marke en Bissegem is op alle vlak een verbetering voor de verkeersveiligheid. Onrechtstreeks doordat vrachtwagens van de weg gehaald worden omdat straks grotere schepen gebruik zullen kunnen maken van de Leie. Maar er is ook een rechtstreekse en onmiddellijke verbetering van de veiligheid voor de voetgangers en fietsers door de afgescheiden voet- en fietspaden op de brug. Dit in combinatie met de nieuwe fietspaden in de Overzetweg en straks de fietsstraat in de Driekerkenstraat zorgen we zo voor een optimaal veilige verbinding tussen Marke en Bissegem”, vult Axel Weydts, schepen van Mobiliteit aan.

“Vandaag is de nieuwe stalen boogbrug van 80 meter lang en ongeveer 20 meter breed van het montageterrein naar haar definitieve locatie gevaren, zo’n anderhalve km verder”, belicht Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv. “De stalen constructie van de nieuwe brug werd volledig gemonteerd op een terrein langs de Leie. Zaterdagavond is de brug op het ponton gereden, opgevijzeld en vanmorgen naar de nieuwe landhoofden gebracht waar ze minutieus is gepositioneerd. Een indrukwekkend huzarenstukje! Omstreeks 16 uur was de operatie afgerond.”  

De kostprijs van de bouw van de nieuwe brug wordt geraamd op 9,258 miljoen euro (excl BTW). De werken worden uitgevoerd door de TM Jan De Nul  – Aelterman – Stadsbader. Deze werken kaderen binnen het Europees gesubsidieerd binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen.

Met het invaren van de brug zijn de werken nog niet klaar. Daarna worden de wegaansluitingen afgewerkt. Het einde van de werken is voorzien in de eerste jaarhelft van 2023.

Tijdelijke fietsers- en voetgangersbrug tijdens de werken
Tijdens de werken kunnen fietsers en voetgangers gebruik maken van een tijdelijke fietsers- en voetgangersbrug. Zo kan iedereen gemakkelijk en veilig de oversteek maken tijdens de werken. Deze tijdelijke brug is in gebruik sinds woensdag 24 november 2021 tot het einde van de werken.

logo met steun van Europa

Laatste nieuws

Top