Nieuwe jaagpadbrug Tremelo bestaat uit kunststof

Nieuwe jaagpadbrug Tremelo bestaat uit kunststof

Als de afwerking volgens planning verloopt, gaat op donderdag 18 oktober de nieuwe voetgangers- en fietsersbrug over de Laak in Tremelo open voor verkeer. De oude stalen brug met betonnen brugdek werd vervangen door een lichter, veiliger  en onderhoudsarmer composieten exemplaar. 

Nieuwe jaagpadbrug Tremelo bestaat uit kunststof

De nieuwe brug overspant de Laak vlakbij haar monding in de Dijle en vervolledigt als het ware het jaagpad langs de Dijle waar de Laak dat onderbreekt. De oude stalen brug met betonnen brugdek was ernstig aangetast en voldeed niet meer aan de hedendaagse gebruiksnormen. Daarom moest ze worden vervangen door een nieuw exemplaar. De Vlaamse Waterweg nv koos hier niet voor het klassieke hout of staal, maar voor een onderhoudsarm en duurzaam alternatief: composiet.

Licht, onderhoudsarm en milieuvriendelijk
De voordelen van composiet, in feite een glasvezelversterkt hars, zijn talrijk. Composietbruggen zijn zeer licht en daardoor gemakkelijker te transporteren en te monteren. Door hier voor een composietbrug te kiezen, hoefden we bovendien de landhoofden niet aan te passen, wat een positieve invloed heeft op de totaalkost van het project. Ook de onderhoudskost van de brug zal naar verwachting lager liggen, aangezien ze niet roest (in tegenstelling tot staal), niet rot (in tegenstelling tot hout) en een verwachte levensduur van 100 jaar heeft. 

Facts & figures 
De nieuwe brug is 10,8 meter lang, 3 meter breed en weegt 4 ton (inclusief slijtlaag en leuningen). De maximale draagkracht van de brug bedraagt 9 ton. Ze is minimum 30 jaar onderhoudsvrij en heeft een verwachte levensduur van 100 jaar. De kostprijs bedraagt ongeveer 22.000 euro exclusief plaatsing.

De jaagpadbrug in Tremelo is de eerste composietbrug in het ambtsgebied van De Vlaamse Waterweg nv. Eerder werden al kunststoffen damplanken gebruikt voor de bouw van de nieuwe oeververdediging langs het Zeekanaal Brussel-Schelde in Grimbergen. Ook in Brugge zullen begin volgend jaar twee oude voetgangers- en fietsersbruggen worden vervangen door composieten exemplaren.
 

Laatste nieuws

Top