Nieuwe Hoogmolenbrug in Schoten bijna klaar

Nieuwe Hoogmolenbrug in Schoten bijna klaar

De werken aan de nieuwe Hoogmolenbrug naderen stilaan hun einde. Dat betekent ook dat de oude brug binnenkort verdwijnt. Zonder onvoorziene omstandigheden rijdt het verkeer binnen een maand voor het eerst over de nieuwe brug. 

Nieuwe Hoogmolenbrug in Schoten bijna klaar

logo met steun van Europa

Afbraak oude brug vanaf 13 juni

Op 13 juni wordt de Hoogmolenbrug afgesloten voor alle verkeer om de afbraakwerken voor te bereiden. In het weekend van 18 en 19 juni wordt het bruggedeelte boven het water verwijderd. Tussen 20 en 24 juni verdwijnt ook het bruggedeelte boven de Metropoolstraat. Fietsers en wandelaars kunnen vanaf 13 juni via de nieuwe brug het kanaal oversteken. Zij kunnen via de nieuwe fietsverbinding naar de Papenaardekenstraat rijden, die pas is heraangelegd en nu een fietsstraat is. Voor auto- en vrachtverkeer is er tijdelijk geen doorgang over het kanaal mogelijk. Van 13 tot 24 juni kunnen automobilisten enkel via de Houtlaan of de Deurnsebaan (Brug van den Azijn) het Albertkanaal oversteken. 

24 juni: opening nieuwe Hoogmolenbrug

De nieuwe Hoogmolenbrug, die zo’n 250 meter verder richting Antwerpen staat, opent op vrijdag 24 juni voor het gemotoriseerd verkeer. Tegelijk gaat ook het nieuwe kruispunt op de Merksemsebaan volledig in dienst. 

Aan de kant van Schoten kan het verkeer vanaf de brug voorlopig enkel naar de Hoogmolendijk richting Schoten-centrum, Schilde en Wijnegem rijden. Omwille van de werken in de Metropoolstraat kan het verkeer nog niet via de nieuwe Hoogmolenbrug richting Merksem en Antwerpen. 

Verkeerssituatie samengevat:

13/06-24/06: Oude Hoogmolenbrug afgesloten

  • Autoverkeer via Houtlaan of Deurnsebaan (brug van den Azijn)
  • Fietsers en voetgangers kunnen over de nieuwe Hoogmolenbrug
  • Albertkanaalbaan opnieuw open in beide richtingen
  • Braamstraat doodlopend net voorbij Papenaardekenstraat
  • Sluizenstraat enkelrichting van Villerslei richting Geuzenveldenstraat
  • Geuzenveldenstraat enkelrichting van Sluizenstraat richting Akkerlaan

24/06: nieuwe Hoogmolenbrug open 

  • De nieuwe Hoogmolenbrug is open voor het verkeer, doorgang mogelijk richting Hoogmolendijk.
  • Geen aansluiting mogelijk van en naar Antwerpen door werken Metropoolstraat
  • Sluizenstraat tijdelijk volledig opengesteld voor auto’s. Opgelet: werfweg. Fietsers en voetgangers rijden via het jaagpad. 
  • Braamstraat doodlopend.

Het grotere plaatje: verhoging bruggen Albertkanaal

Jaarlijks wordt zo’n 40 miljoen ton aan goederen vervoerd over het Albertkanaal wat het equivalent is van twee miljoen vrachtwagens. Om de capaciteit van het kanaal verder te vergroten verhoogt De Vlaamse Waterweg nv stelselmatig alle bruggen over het Albertkanaal tot een vrije doorvaarthoogte van 9,10 meter. Op die manier geven we onze binnenscheepvaart alle kansen en kunnen binnenschepen met vier lagen containers veilig en vlot varen. Zo wordt het voor logistieke spelers en ondernemers nog aantrekkelijker om de vrachtwagen in te ruilen voor de binnenvaart. Inmiddels zijn 55 van de 62 bruggen al verhoogd en zijn 7 andere bruggen in uitvoerings- of startfase. In 2023 zullen de eerste schepen met vier lagen containers over het Albertkanaal varen.

Foto © Stories by light

Laatste nieuws

Top