Link naar homepage

Nieuwe brug Meerhout-Vorst maand sneller terug open voor het verkeer

Nieuwe brug Meerhout-Vorst maand sneller terug open voor het verkeer

Acht maand geleden verdween de oude brug over het Albertkanaal in Meerhout-Vorst en maakte ze plaats voor een gloednieuwe hoger exemplaar. Vanaf vrijdagnamiddag 9 juli gaat de nieuwe stalen boogbrug terug open voor het verkeer, dat is een maand sneller dan verwacht. De herbouw van deze brug kadert in het project om de doorvaarhoogte van de bruggen over het Albertkanaal te verhogen om zo het vervoer over water te stimuleren.

Nieuwe brug Meerhout-Vorst maand sneller terug open voor het verkeer

De brug in Meerhout-Vorst (Langvoort-Genelaar) is vervangen door een hogere stalen boogbrug. De herbouw van deze brug maakt deel uit van het project dat tot doel heeft om over de gehele lengte van het Albertkanaal de vrije doorvaarthoogte te verhogen tot minimaal 9,10 meter.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “De hogere doorvaarthoogte op het kanaal verhoogt het rendement van de binnenvaart en zorgt voor een bijkomende boost voor de containervaart doordat schepen met vier in plaats van drie lagen containers kunnen varen. Ondertussen zijn 47 van de 62 bruggen verhoogd en 10 andere bruggen in uitvoering. In 2023 zal het project afgerond zijn en zullen de eerste schepen met vier lagen containers over het Albertkanaal varen.”

De oude brug in Meerhout-Vorst werd eind november 2020 afgebroken om plaats te maken voor een hoger stalen exemplaar met extra aandacht voor veiligheid en fietspaden. De nieuwe brug is op dezelfde locatie gebouwd als de oude brug. Hierdoor moest de brug een 8-tal maanden onderbroken worden voor het verkeer. “Vanaf morgennamiddag 9 juli gaat de nieuwe stalen boogbrug terug open voor het verkeer, dat is een maand sneller dan verwacht. De nieuwe brug  is 123 meter lang, 18 meter breed en 22 meter hoog, gemeten vanaf het brugdek. Het kanaal onder de brug wordt verbreed tot 86 meter. De brug heeft twee rijstroken en vrijliggende afgeschermde fietspaden van 1,75 meter breed. De werken worden uitgevoerd door de VIA T Albert voor een totaal bedrag van 11,5 miljoen euro,” vertelt Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv.

“Bij het ontwerp van deze nieuwe brug voor Meerhout-Vorst ging veel aandacht naar de voorzieningen  voor fietsers,” benadrukt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Deze brug was geruime tijd afgesloten voor alle verkeer. Dan leidt natuurlijk tot onvermijdelijke hinder. Het beperken van die hinder was dan ook een belangrijk aandachtspunt tijdens de werken. Mede dankzij goed overleg met de gemeente en de VIA T Albert bleef deze maximaal beperkt en werden de werkzaamheden doordacht op elkaar afgestemd.”

De openstelling van de nieuwe brug betekent nog niet het einde van dit project. De komende maanden worden ook de kades, de verbredingswerken en het jaagpad onder de brug op linkeroever nog verder afgewerkt. De werken zijn voorzien om tegen het eindejaar van 2021 klaar te zijn.

 

logo subsidie Europa

Laatste nieuws

Top