Met VisuRIS via de waterweg naar de Pukkelpop-wei

Met VisuRIS via de waterweg naar de Pukkelpop-wei

Pukkelpop en De Vlaamse Waterweg nv stunten voor het vierde jaar op rij met een logistieke samenwerking. Na backstagemateriaal in 2015, containers in 2016, het hoofdpodium in 2017 komen dit jaar opnieuw decoratieve containers over de waterweg naar de festivalweide via het slimme binnenvaartnetwerk.

Met VisuRIS via de waterweg naar de Pukkelpop-wei

Na eerdere geslaagde transporten via het water pakken Pukkelpop en De Vlaamse Waterweg nv opnieuw uit met een festivalstunt. Dit jaar worden decoratieve containers per schip aangevoerd. Pukkelpop kiest dus opnieuw voor de watersnelweg, en zo meteen ook voor een efficiënte en betrouwbare oplossing, een duurzame oplossing die de ecologische voetafdruk van het festival verkleint.

Vorige vrijdag zijn in Antwerpen aan kaai 524 van Euroports Containers, de containers op het schip ‘Vadasz’ gehesen. Vandaar vertrok het schip richting haven Genk met 43 x 20 voet containers, 6 x 10 voet containers en een aantal 40 voet containers.  Het geladen schip ‘Vadasz’ vertrok vervolgens naar Haven Genk, die instond voor de organisatie van het transport. De laatste etappe, op de festivalweide, is voor Stageco.

“Voor onze editie van dit jaar slaan we opnieuw de handen in elkaar met de binnenvaart en halen we zo voor de opbouw van het festivalterrein 25 zwaar geladen vrachtwagens van de weg”, bevestigt Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine.

De verschillende partners geloven in een modale shift als duurzaam alternatief of complementaire oplossing voor het traditioneel wegtransport en als een sterk onderdeel van de oplossing van de congestie-problematiek. Haven Genk is dan ook zeer verheugd dat ze 52 Pukkelpopcontainers via het water mogen vervoeren en hopen dat ze bedrijven verder bewust kan maken en overtuigen van de vele voordelen dat vervoer via het Albertkanaal biedt. “Omwille van die overtuiging en het enorm economisch potentieel in de regio, zal Haven Genk in de komende jaren trouwens investeren op de voormalige Ford site in het regionaal overslagcentrum om zo duurzame en concurrentiële multimodale logistieke dienstverlening voor de volledige Ford site en de ruime regio verder uit te bouwen.” aldus Wesley Mazzei, algemeen directeur van Haven Genk.

De samenwerking met Pukkelpop is voor De Vlaamse Waterweg nv er vooral op gericht om bedrijven bewust te maken van de voordelen en vaak nog ongekende mogelijkheden van de waterwegen. Onbekend is nog steeds onbemind. Daarnaast zet De Vlaamse Waterweg nv met het transport van dit jaar ook in op innovatie. “Slimme binnenvaart is de toekomst”, aldus Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv. “De binnenvaart wil en kan alle vervoersuitdagingen aangaan. Vandaag lanceren we de slimme binnenvaartapp VisuRIS die de binnenvaart nog transparanter en gebruiksvriendelijker maakt, zowel voor de waterweggebruikers als de logistieke spelers. Deze app moet een stimulans vormen om het aandeel van de binnenvaart in de logistieke keten te laten stijgen.”

Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts benadrukt het belang van VisuRIS voor de slagkracht van de logistiek in Vlaanderen. “Vlaanderen heeft de ambitie om tegen 2030 het aandeel van de binnenvaart in het goederenvervoer op 20 procent te brengen. VisuRIS en de bijhorende app maken de diensten en prestaties van de binnenvaart aantrekkelijker, bereikbaarder en efficiënter dan ooit tevoren. Dat is niet alleen prettig voor de binnenvaartondernemers, maar ook voor iedereen die met de binnenvaart in zee wil gaan.”

Met de uitrol van VisuRIS app bewijst Vlaanderen opnieuw zijn pioniersrol in Europa . “Zowel het Pukkelpopfestival als onze VisuRIS-technologie staan te boek als best practice voor andere landen. En daar mogen we best trots op zijn!” aldus minister Ben Weyts.

Met dit initiatief illustreren de initiatiefnemers dus de mogelijkheden van transport over het water en vragen ze Vlaamse ondernemers om aandacht te hebben voor de blauwe watersnelweg in hun achtertuin. Bovendien is het naast een oefening in duurzaam vervoer, ook een gezamenlijke investering van Pukkelpop en De Vlaamse Waterweg nv in de faam en internationale allure van Vlaanderen als festivalregio.

Piet Creemers, Ben Weyts, Chris Danckaerts

v.l.n.r. Celhoofd RIS van De Vlaamse Waterweg nv Piet Creemers, minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Ben Weyts en gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv, Chris Danckaerts.

Laatste nieuws

Top