Laatste fase aanpassing jaagpad Kanaal naar Charleroi van start

Laatste fase aanpassing jaagpad Kanaal naar Charleroi van start

Op donderdag 1 april 2021 start De Vlaamse Waterweg nv met de tweede (tevens laatste) fase van de aanpassingswerken van het jaagpad langs het Kanaal naar Charleroi: van sluis Ruisbroek tot het viaduct van de Ring rond Brussel.

Laatste fase aanpassing jaagpad Kanaal naar Charleroi van start

 “De werken kaderen in de opwaardering van het Kanaal naar Charleroi. Het toekomstige jaagpad zal bovendien deel gaan uitmaken van fietssnelweg F20 Halle-Brussel. De verdere uitbouw van het fietssnelwegennet moet bijdragen aan de mobiliteit in de Vlaamse rand”, aldus Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Op 1 april 2021 start aannemer Hoogmartens Wegenbouw nv in opdracht van De Vlaamse Waterweg nv met de tweede en tevens laatste fase van de aanpassingswerken aan het jaagpad langs het Kanaal naar Charleroi. Vorig jaar nam de waterwegbeheerder het traject tussen Waterloobrug (Halle) en sluis Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw) al onder handen. Nu is het traject tussen sluis Ruisbroek en het viaduct van de Ring rond Brussel (Sint-Pieters-Leeuw) aan de beurt. Goed voor een totale lengte van ongeveer 2 km.

Maatregelen voor een vlotte doorstroming

Van 1 april tot midden april pakt de aannemer de eerste 300 m vanaf sluis Ruisbroek aan. Omdat een omleiding voor fietsers hier niet mogelijk is, voorzien we een tijdelijk fietspad in de Spoorwegstraat tussen de sluis en de tunnel. Gemotoriseerd verkeer moet tijdelijk over twee versmalde rijstroken. Voor de veiligheid scheiden we weg- en fietsverkeer met new jerseys.

Aansluitend, van midden april tot midden mei, komt het stuk vanaf de bocht in de Spoorwegstraat tot aan Driefonteinenbrug aan de beurt. Hier is een omleiding voorzien via Spoorwegstraat, Anderlechtstraat en De Bruyckerweg. Om van daar de omleiding van de werf van de Driefonteinenbrug te volgen.

Van midden mei tot eind juni ten slotte legt de aannemer het stuk van de Driefonteinenbrug tot het viaduct van de Ring rond Brussel aan.  Hier zal eerst de omleiding van de werf van de Driefonteinenbrug gevolgd moeten worden. Daarna zal de omleiding over het bestaande jaagpad gaan.

Ook op andere stukken op de F20-route voert de provincie Vlaams-Brabant werken uit. Momenteel wordt er nog tot begin mei gewerkt aan de Sashoek in Beersel. Begin mei starten ook werken aan zowel aan de Malheidebrug en  Klabbeeksesteenweg in Halle als aan het Sasplein in Sint-Pieters-Leeuw. De timing en eventuele omleiding kan je steeds vinden op https://fietssnelwegen.be/f20. In oktober beginnen de grotere werken aan de Roggemanskaai in Halle die een jaar zullen duren.

Onderdeel van Kanaalroute Zuid

Op het grondgebied van gemeentes Sint-Pieters-Leeuw, Beersel, Drogenbos en Halle zal het jaagpad over een lengte van 4,7 kilometer verder landinwaarts worden gelegd. Dit gebeurt in functie van de toekomstige verbreding van het Kanaal. Waar onvoldoende plaats is om het jaagpad te verleggen (over een lengte van 2,8 kilometer), zal het jaagpad worden verbreed naar 4 m.

Het aangepaste jaagpad zal deel uitmaken van fietssnelweg F20 Halle-Brussel; ook bekend als Kanaalroute Zuid. De fietssnelweg is onderdeel van een netwerk van fietssnelwegen tussen de gemeentes in de Vlaamse rand en Brussel. Het netwerk van fietssnelwegen heeft als doel het aantal fietsverplaatsingen in de regio sterk te verhogen en zo de verkeerscongestie in de Vlaamse rand te verminderen.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “Ik wil de fietsreflex bij de Vlaming nog meer aanwakkeren. Met veilige en comfortabele fietsinfrastructuur, waaronder fietssnelwegen en jaagpaden, zullen we nog meer mensen verleiden om te fietsen. Het aangepast jaagpad langs het Kanaal naar Charleroi zal uiteindelijk deel uitmaken van de fietssnelweg F20 Halle-Brussel. Het netwerk van fietssnelwegen heeft als doel het aantal fietsverplaatsingen in de regio sterk te verhogen en zo de verkeerscongestie in de Vlaamse rand te verminderen.”

De Vlaamse overheid investeert hier ruim 2 miljoen euro voor het fietscomfort in de Vlaamse rand. Zij kan daarvoor rekenen op steun van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (circa 880.000 euro) en van de provincie Vlaams-Brabant (circa 440.000 euro).

Waarom een breder Kanaal?

Het Kanaal naar Charleroi staat een grondige facelift te wachten. De beperkte afmetingen en diepgang van het Kanaal zijn vandaag een belemmering voor moderne schepen. Een reeks van ingrepen moet het Kanaal toegankelijker en aantrekkelijker maken voor schepen tot 1.350 ton en drie containerlagen hoog en draagt bij aan de modal shift van de weg naar de waterweg. Eén schip van 1.350 ton houdt maar liefst 60 vrachtwagens van de baan en betekent minder fijn stof en CO2 in de lucht.

Voor meer informatie surf naar www.fietssnelwegen.be/nieuws/f20 of www.kanaalnaarcharleroi.be

Laatste nieuws

Top