Link naar homepage

Kanaalweg Oostrozebeke onderbroken voor herstel verzakte sifon 

Kanaalweg Oostrozebeke onderbroken voor herstel verzakte sifon 

Vanaf 2 tot 18 december onderhouden we de sifon van het kanaal Roeselare-Leie in Oostrozebeke. Omdat de sifon verzakt is, is het wegdek mee ingedeukt. Uitgraven en vernieuwen is de enige manier om ze opnieuw op haar plaats te brengen. Een deel van de Kanaalweg ter hoogte van de Gentstraat zal daarom 17 dagen afgesloten zijn. Omleidingen via de andere oever zijn voorzien. 

Kanaalweg Oostrozebeke onderbroken voor herstel verzakte sifon 

Alle weggebruikers kunnen de bouwput ontwijken door de dichtstbijzijnde brug over te steken naar de Expresweg die parallel loopt met de andere oever. Komende van Ingelmunster is dat de Wantebrug (via Gentstraat naar rotonde en dan eerste afrit). Vanuit Ooigem (Wielsbeke) moet je de Zwaantjesbrug over (links afslaan in Oostrozebekestraat, rechts naar de Zwaantjesstraat en eerste afrit op de rotonde).

Wat is een sifon?
De sifon is een betonnen riolering die geplaatst werd tijdens de verdieping van het kanaal Roeselare-Leie. Ze dient om het water dat afkomstig is van de naburige beken en slootgrachten onder het kanaal te laten doorstromen en zorgt mee voor de waterhuishouding van de regio. Als zo’n sifon verzakt, zakt de grond die erboven ligt mee en dat is in Oostrozebeke gebeurd. De herstelling gebeurt in opdracht van de afdeling Bovenschelde van De Vlaamse Waterweg nv, in nauwe afstemming met gemeente Oostrozebeke. De kostprijs wordt geraamd op 50 000 euro.

Recente grondwatertests toonden geen verontreiniging aan, dus we kunnen de werken maandag 2 december aanvatten. De sifon ligt zodanig diep, dat we alvast begonnen zijn om het grondwater plaatselijk te laten zakken. Anders zou de bouwput onder water staan. Vervolgens graven we een deel van de Kanaalweg uit zodat de sifon bloot komt te liggen. Daarna vervangen de werklieden het verzakte deel van de sifon, dichten de bouwput en asfalteren het stuk Kanaalweg opnieuw. Als al die werken volgens plan verlopen, kan alle verkeer weer door vanaf 19 december.

Laatste nieuws

Top