Link naar homepage

Kanaalbrug E314 Heusden-Zolder vrijdag in gebruik

Kanaalbrug E314 Heusden-Zolder vrijdag in gebruik

Vanaf vrijdagochtend 9 juli zal het verkeer op de E314 in Heusden-Zolder aan het Klaverblad over de vernieuwde zuidelijke kanaalbrug kunnen rijden in de rijrichting Nederland. Na het succesvol aanbrengen van de waterdichting, werd de afgelopen weken het nieuwe wegdek in asfalt aangelegd. “Het openen van de brug betekent een vlottere doorstroming op het Klaverblad voor het verkeer vanuit Antwerpen richting Nederland. De brug werd verhoogd in het kader van de opwaardering van het Albertkanaal waarbij we een boost willen geven aan de binnenvaart”, duidt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. Het omzetten van het verkeer naar de nieuwe brug gebeurt gefaseerd tijdens 2 nachten vanaf woensdagavond 7 juli. Daarbij moet het verkeer dan tijdelijk over één rijstrook in de richting van het Nederland. 

Kanaalbrug E314 Heusden-Zolder vrijdag in gebruik

Het verhogen van de brug werd eind 2020 afgerond in opdracht van De Vlaamse Waterweg nv. Daarna kon de aannemer voor het Agentschap Wegen en Verkeer de vernieuwing van het brugdek starten. De rijweg werd grondig aangepakt, met een nieuwe waterdichting en wegopbouw bovenop de betonstructuur.
 
Vlottere doorstroming vanuit Antwerpen richting Nederland
Vanaf vrijdagochtend zal het verkeer op het Klaverblad vanuit Antwerpen richting Nederland vlotter doorstromen. Die verkeersstroom gaat dan immers meteen over in de extra derde rijstrook richting Genk, die op de vernieuwde kanaalbrug is voorzien. Het verkeer vanuit Hasselt richting Nederland voegt daar nog op in. 

Al 47 bruggen Albertkanaal verhoogd tussen Antwerpen en Luik 
Mede door de moeilijkheden met de waterdichting van de noordelijke brug en de corona perikelen, heeft de oorspronkelijke planning van de snelwegbruggen ongeveer een jaar vertraging per brug opgelopen. De stalen boogbrug die dienst deed als tijdelijke brug voor de snelweg, zal na de zomer verhuizen naar de Westlaan in Viversel (Heusden-Zolder). Daar wordt de oude brug dan afgebroken. 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Om de binnenvaart als vervoersmodus nog aantrekkelijker te maken investeren we in de verhoging van de bruggen over het Albertkanaal tot een doorvaarhoogte van 9,10 m. De hogere doorvaarthoogte op het kanaal verhoogt het rendement van de binnenvaart en zorgt voor een bijkomende boost voor de containervaart doordat schepen met vier in plaats van drie lagen containers kunnen varen. Ondertussen zijn 47 van de 62 bruggen verhoogd en 10 andere bruggen in uitvoering. In 2023 zal het project afgerond zijn en zullen de eerste schepen met vier lagen containers over het Albertkanaal varen.”
 
Minderhinder-maatregelen: nachtelijke omzetting van verkeer, over één rijstrook
Vanaf woensdagavond 7 juli wordt het verkeer richting Nederland stapsgewijs omgezet naar de vernieuwde brug. Daarbij worden de tijdelijke gele markeringen verwijderd, en vervolgens de nieuwe wegmarkeringen aangebracht. Dit gebeurt tijdens twee nachten, waarbij het verkeer tijdelijk over één rijstrook moet rijden in de richting van Nederland. Overdag blijven de gebruikelijke rijstroken ter beschikking. Vanaf vrijdagochtend  9 juli is de vernieuwde brug dan geopend voor verkeer. 
 
Opgelet: deze planning is zeer afhankelijk van de weersomstandigheden, en kan dus nog wijzigen.

Laatste nieuws

Top