Link naar homepage

Jaagpad kanaal Roeselare-Leie wordt hersteld in Oostrozebeke en Wielsbeke

Jaagpad kanaal Roeselare-Leie wordt hersteld in Oostrozebeke en Wielsbeke

Op dinsdag 9 juni 2020 start De Vlaamse Waterweg nv met herstellingswerken aan het jaagpad langs het kanaal Roeselare-Leie (fietssnelweg F36) in Oostrozebeke en Wielsbeke. In overleg met de gemeenten wordt het comfort voor gebruikers opgevoerd en als alles vlot gaat, zijn de werken volledig klaar in de tweede helft van augustus. Gebruikers van het jaagpad kunnen een omleiding volgen, tijdens het bouwverlof en begin augustus gaat het jaagpad tussentijds open.

Jaagpad kanaal Roeselare-Leie wordt hersteld in Oostrozebeke en Wielsbeke

Update 19 augustus 2020 - Van 24 tot en met 28 augustus brengen we wortelgeleidingen aan langs het jaagpad in Oostrozebeke en Wielsbeke. Deze moeten ervoor zorgen dat de boomwortels het jaagpad niet opbreken. Fietsers en voetgangers kunnen een omleiding volgen via de Ringbrug, Oostrozebekestraat en de Expressweg. Na de werken kan iedereen opnieuw genieten van 2,4 kilometer comfortabel jaagpad.

In 2019 werd via het Financieringsfonds Eenmalige Uitgaven (FFEU) 10 miljoen euro vrijgemaakt voor De Vlaamse Waterweg nv om het comfort van jaagpaden te verhogen voor fietsers. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters: “De Vlaming heeft de afgelopen maanden de fiets (her)ontdekt en ik wil hen graag ook op die fiets houden. We verhogen met deze werken het comfort op de jaagpaden zodat er comfortabeler gefietst kan worden langs het water. Dit kan een stimulans zijn om meer te fietsen, niet alleen recreatief, maar ook voor het woon-werk of woon-schoolverkeer. Jaagpaden zijn heel geschikt als vlotte en veilige fietsverbindingen tussen woon-werkgebieden, aangezien ze meestal niet kruisen met het drukke wegverkeer.”

Met de FFEU-middelen wordt in Vlaanderen in totaal zo’n 70 kilometer jaagpad aangepakt. Vanaf 9 juni is de F36-fietssnelweg langs het kanaal Roeselare-Leie in Oostrozebeke en Wielsbeke aan de beurt. Het jaagpad was in slechte staat door opdrukkende boomwortels. Na de herstellingswerken wordt het jaagpad weer een aangename pendelroute voor zachte weggebruikers. De Vlaamse Waterweg nv pakt in totaal 2,4 kilometer jaagpad aan tussen de Wantebrug (Gentstraat) en de Zwaantjesbrug (Fabiolalaan). De kostprijs van de werken bedraagt 500.000 euro.

Verloop van de werken
Eerst verwijdert de aannemer het oude wegdek en de fundering. Deze worden vernieuwd en de toplaag in asfalt zal klaar zijn voor het bouwverlof. In augustus heeft de aannemer nog een aantal dagen nodig om langs het jaagpad wortelgeleidingen aan te brengen, om te voorkomen dat de boomwortels het jaagpad opnieuw opbreken.

Toegankelijkheid tijdens de werken
Tijdens de werken wordt voor fietsers en voetgangers een plaatselijke omleiding voorzien in overeenstemming met de gemeenten Wielsbeke en Oostrozebeke. Zij worden omgeleid onder en over de Ringbrug, de Oostrozebekestraat en de Expressweg. Deze route geldt in beide richtingen. In het bouwverlof en begin augustus, nadat de toplaag aangebracht is, gaat het jaagpad tussentijds open.

De werken zijn weersafhankelijk maar door een goede voorbereiding en een strikte werkplanning voorop te stellen, blijft de uitvoeringstermijn zo beperkt mogelijk.

Laatste nieuws

Top