Infomarkt Scheldepromenade Wichelen

Infomarkt Scheldepromenade Wichelen

Er staan heel wat werken op stapel langs de Schelde in Wichelen. We starten met de aanleg van een Scheldepromenade aan het Sociaal Huis, verstevigen de dijk langs de Schelde en bouwen een pompstation aan de Bosbeek.

Infomarkt Scheldepromenade Wichelen

Om de inwoners van Wichelen te informeren over deze plannen, organiseerden de gemeente Wichelen, De Vlaamse Waterweg nv en de provincie Oost-Vlaanderen een infomarkt op zaterdag 23/06.

Meer genieten van de Schelde
“Het Sociaal Huis heeft een strategische ligging langs de Schelde. Door de aanleg van een publieksplein, een wandelpromenade en een ontmoetingsplek voor buurtbewoners wordt de band met de rivier nog sterker. We zagen een mooie opportuniteit om hiervoor samen te werken met waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv”, zegt burgemeester Kenneth Taylor.

Het publieksplein krijgt het uitzicht van een natuurstenen tapijt met kasseien en granietstroken. Trappen naar de oever zorgen voor een maximale beleving van de Schelde. Vanaf het plein wordt langs de straat een rij schanskorven opgelijnd. Dit zijn metalen korven gevuld met breukstenen, een van oorsprong typisch waterbouwkundig materiaal. De schanskorven vormen een veilige borstwering en zijn op welgekozen locaties bekleed met hout. Zo vormen ze zitbanken op de twee ingerichte pleinen. De rij leidt naar een ontmoetingsplaats voor omwonenden, een buurtplek. Voor de aanleg van dit alles krijgt de gemeente Wichelen een subsidie van Platteland Plus (Vlaanderen en de provincie Oost-Vlaanderen).

Stabiele oever
Langs de Schelde voert waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv verstevigingswerken aan de dijk uit. De werken kaderen in het geactualiseerde Sigmaplan, dat bedoeld is om Vlaanderen overstromingsveiliger en natuurlijker te maken. Michaël De Beukelaer-Dossche van De Vlaamse Waterweg nv: “We verstevigen het talud om verdere afbrokkeling tegen te gaan. Dat doen we door een stevige damwand te bouwen, waarop een waterkeringsmuurtje komt en waar nodig ook een reling.”

“Daarnaast brengen we de waterkering overal op de veilige Sigmahoogte van 8 meter TAW, om de regio tegen overstromingen te beschermen. De helling aan de rivierzijde verstevigen we met breuksteen om afkalving te vermijden. Op de dijk komt een jaagpad. Dat biedt fietsers een veilig en aangenaam alternatief voor de drukke N416. De dijkwerken starten ter hoogte van het kerkhof van Wichelen en lopen tot aan de Bosbeek.”

Minder wateroverlast
De straat Bohemen en de buurt rond de Bosbeek kampen regelmatig met wateroverlast. “Om dat in de toekomst zoveel mogelijk te vermijden, bouwen De Vlaamse Waterweg nv en de provincie Oost-Vlaanderen een ondergronds pompstation op de beek”, aldus Ine Roels van de provincie Oost-Vlaanderen. De provincie staat in voor het pompstation, de waterwegbeheerder voor de bijbehorende uitwateringssluis. “Het nieuwe pompstation zal een capaciteit hebben van 1000 liter per seconde. Het beschikt over twee kokers voor de waterafvoer bij een normaal waterpeil op de Schelde, en een extra koker voor de noodafvoer bij een hoog waterpeil.”

Strijd tegen klimaatverandering
Het Sociaal Huis ligt vlak naast het Sigmagebied Kalkense Meersen. Onlangs viel dit gebied in de prijzen op het wereldcongres van PIANC, een internationale organisatie rond watergebonden infrastructuur. Grootschalige watergebonden infrastructuurprojecten staan onder invloed van de gevolgen van de klimaatverandering. Daarom is het essentieel om de natuur en het milieu te betrekken. Dat doen De Vlaamse Waterweg nv en het Agentschap voor Natuur en Bos met het Sigmaplan. Het project behaalde dan ook een mooie derde plaats in de categorie ‘Working with Nature’, samen met het proefproject Uitbergen van het duurzaam beheerplan Boven-Zeeschelde. Meer info vind je hier.

Laatste nieuws

Top