Heropening Nederschelde in Gent en verlaagde Leieboorden in Kortrijk vallen in de prijzen!

Heropening Nederschelde in Gent en verlaagde Leieboorden in Kortrijk vallen in de prijzen!

Twee stadsvernieuwingsprojecten van De Vlaamse Waterweg nv hebben een publieksprijs gewonnen! De verlaagde Leieboorden aan de oude Leie-arm in Kortrijk sleepten de Prijs Publieke Ruimte in de wacht, de heropening van de Nederschelde werd De Strafste Gentenaar in de categorie ‘evenementen’.

Heropening Nederschelde in Gent en verlaagde Leieboorden in Kortrijk vallen in de prijzen!

Heropening Nederschelde in Gent

De inhuldiging van de heropening van de Nederschelde (in de volksmond ‘de Reep’) in Gent mag zich sinds 11 maart De Strafste Gentenaar in de categorie ‘evenementen’ noemen. Elk jaar bekroont Het Nieuwsblad hiermee personen, projecten, events, … die Gent mee op de kaart zetten.

Een historisch moment voor Gent

Om de Nederschelde te kunnen heropenen, waren een hele reeks ingrijpende werkzaamheden noodzakelijk. Jaren geleden werden al enkele bruggen en de Scaldissluis gebouwd. Het openleggen van de Nederschelde zelf begon eind 2016. De kaaimuren werden blootgelegd en vervolgens gerenoveerd of vernieuwd. Intussen werd ook de omgeving aangepakt: het Bisdomplein werd heraangelegd, aan de kant van de Bisdomkaai werd een verlaagde kade gebouwd, de wegenis en de riolering werden vernieuwd, … Na de zomer van 2018 startte de aannemer vervolgens met de graafwerken. Maar liefst 13.000 m³ aarde werd er weggegraven en vervolgens afgevoerd. Eind september 2018 werd tenslotte de laatste aarden dam doorgegraven en sindsdien is de historische samenvloeiing van de Leie en de Nederschelde opnieuw een feit.

Om het heropende stukje waterweg en de bijhorende Scaldissluis in te huldigen, werd in november 2018 een openingsfeest georganiseerd op de Oude Beestenmarkt. Nadien trakteerden De Vlaamse Waterweg nv en Stad Gent 1.000 omwonenden op een gratis boottochtje om hen te bedanken voor hun geduld en begrip tijdens de werken. Tijdens de boottochten werd er voor het eerst gebruik gemaakt van de Scaldissluis. Deze sluis zorgt ervoor dat kleine pleziervaartuigen het hoogteverschil van 1,20 meter tussen de Leie en de Nederschelde kunnen overbruggen. Aangezien de Gentse binnenwateren ook geliefd zijn bij kajakkers en kanovaarders, is er vlak naast de nieuwe Scaldissluis een kajakglijbaan geïnstalleerd. Zo kunnen kajakkers en kanovaarders vlot en speels het hoogteverschil overbruggen.

Verlaagde Leieboorden in Kortrijk

De verlaagde Leieboorden aan de Broeltorens in Kortrijk hebben de jury- én publieksprijs voor beste publieke ruimte gewonnen! Het is meteen een primeur, want voor het eerst gaan beide prijzen naar hetzelfde project. De Vlaamse Waterweg nv en de stad Kortrijk mochten de prijzen van Infopunt Publieke Ruimte op 12 maart 2019 in ontvangst nemen in het ICC in Gent. De Prijs Publieke Ruimte is een erkenning voor goed opdrachtgeverschap en voor een kwaliteitsvol ontwerp en uitvoering van het project.

Verlaagde Leieboorden groot succes in Kortrijk

Ter hoogte van het Albertpark werd de Leie verdiept en verbreed als deel van de Leiewerken, om grotere schepen een vlotte en veilige doorgang te verlenen. Daardoor konden waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv en het stadsbestuur van Kortrijk nadenken over de herinrichting van de kades van de Oude Leie-arm.

Om het water dichter bij de Kortrijkzanen te brengen, werden de kades vlakbij de historische Broeltorens in Kortrijk verlaagd tot een halve meter boven het water. Door dit aan beide kanten te doen, ontstaat er een groot plein waar de Leie de hoofdrol speelt. Zo werd het water in Kortrijk een echte belevingsplek voor iedereen. De verlaagde Leieboorden aan de Broeltorens behoren hierdoor tot een van de mooiste plekjes van de Stad. Naar de inhuldiging in maart 2018 kwamen zo’n 5.000 feestvierders.

Laatste nieuws

Top