Link naar homepage

Extra veerboot moet wachttijden verminderen

Extra veerboot moet wachttijden verminderen

Gisteren ging de renovatie van de baanbrug over de Rupel in Boom een volgende fase in. De fasewissel ging tijdens de spits gepaard met lange wachttijden voor voetgangers en fietsers aan het veer. De Vlaamse Waterweg nv en de betrokken gemeenten Boom en Willebroek nemen nu extra maatregelen om de wachttijden tijdens de spits te verminderen. 

Extra veerboot moet wachttijden verminderen

Na 80 jaar van intensief gebruik is renovatie hoognodig. Vochtinsijpeling, roest en betonrot zijn maar enkele problemen die grondig aangepakt moeten worden. Een aantal van de werken kan de aannemer alleen maar uitvoeren wanneer de brug open staat. Dat maakt dat de brug niet opengesteld kan worden voor verkeer en de bruggebruiker op alternatieven aangewezen is.

Fietsers en voetgangers kunnen gebruik maken van het veer Boom – Klein-Willebroek, dat zijn vaartijden tijdens de werken aanzienlijk uitbreidt: van 5.30 u tot 22.30 u ieder kwartier zonder opname van middagpauze en dat op weekdagen, in de weekends en op feestdagen. 

Ondanks de uitbreiding van de vaartijden stelden we gisteren vast dat de wachttijden aan het veer tijdens de ochtendspits opliepen. Hoewel het verkeer zijn weg zoekt en de wachttijden vanochtend al bijna de helft korter waren dan gisteren, willen we – samen met de gemeentes Boom en Willebroek - extra maatregelen nemen om de wachttijden aan het veer op piekmomenten verder te verminderen.  

We zijn met de veerman tot een akkoord gekomen om tijdens de schoolmaanden in de ochtendspits (van 7.30u tot 8.30u) de reserveveerboot (die in principe ongebruikt moet klaar liggen en uit voorzorg naar Boom was gebracht) in te leggen die kruiselings zal varen met het bestaande veer. Op die manier hopen we de wachttijd voor pendelaars en scholieren te halveren. Deze namiddag (08/06) worden twee schippers opgeleid, die maandag kunnen starten.

Bovendien installeert de gemeente Willebroek een tijdelijke fietsenstalling aan de veersteiger in Klein-Willebroek, zodat scholieren en pendelaars hun fiets niet mee het veer moeten opnemen. Ook die maatregel kan de wachttijden verder helpen verminderen. 

Wij hopen op die manier de hinder voor deze noodzakelijk werken enigszins te beperken. Hoe dan ook zullen we de situatie ter plaatsen op de voet opvolgen en de genomen maatregelen evalueren.

Meer informatie over de werken: https://www.vlaamsewaterweg.be/renovatie-baanbrug-boom
 

Laatste nieuws

Top