Nieuws : Captatie- en recreatieverbod ingetrokken op Kanaal Gent-Oostende

Captatie- en recreatieverbod ingetrokken op Kanaal Gent-Oostende

Het captatie- en recreatieverbod op het kanaal Gent-Oostende in de zone tussen de Sint-Jorisbrug in Beernem tot de Hoge Plassendalebrug in Oostende is ingetrokken. Uit de meest recente staalnames op verschillende locaties blijkt dat de waarden voor de blauwalgbacterie ver onder de norm liggen en een verbod is dus niet langer noodzakelijk.

Captatie- en recreatieverbod ingetrokken op Kanaal Gent-Oostende

Begin augustus werd de blauwalgbacterie vastgesteld in het kanaal Gent-Oostende in de zone tussen de Sint-Jorisbrug in Beernem tot de Dampoortsluis in Brugge. Later doken er ook blauwalgen op in de aansluitende zone tot de Hoge Plassendalebrug in Oostende. Om alle risico’s uit te sluiten werd een captatieverbod ingesteld en een verbod op bepaalde vormen van waterrecreatie. 

Uit de stalen die deze week genomen en gecontroleerd werden, blijkt dat de waarden van de blauwalgbacterie voldoende gedaald zijn. Het water uit het kanaal kan dus opnieuw gebruikt worden voor het besproeien van gewassen of als drinkwater voor vee. Daarnaast wordt het verbod op bepaalde vormen van waterrecreatie, zoals kajak, waterski en wakeboarden eveneens ingetrokken. 

De Vlaamse Waterweg nv blijft, in nauwe samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij, de situatie op het terrein goed opvolgen. 
 

Laatste nieuws

Top