Nieuws : Brug Humbeek-Sas zwaar beschadigd bij aanvaring

Brug Humbeek-Sas zwaar beschadigd bij aanvaring

Bij een aanvaring door een binnenschip dat onderweg was naar Brussel is de hefbrug over het zeekanaal Brussel-Schelde in Humbeek-Sas bij Grimbergen vanochtend zwaar beschadigd geraakt. De diensten van De Vlaamse Waterweg nv treffen voorbereidingen om de vaarweg zo snel mogelijk vrij te maken en de herstellingswerken in te plannen.

Brug Humbeek-Sas zwaar beschadigd bij aanvaring

Het ongeval deed zich voor omstreeks 09.15 uur vanochtend. Na de passage van een eerste binnenschip in opvaart richting Brussel, werd de brug terug gesloten. Een tweede binnenschip in opvaart merkte de sluiting van de brug om nog onduidelijke redenen te laat op en botste er frontaal tegenaan. 

De diensten van kanaalbeheerder De Vlaamse Waterweg nv kwamen onmiddellijk ter plaatse om de schade op te meten. Het brugdek, dat is opgehangen aan stalen kabels, geraakte door de aanvaring uit zijn normale positie en het (onbemande) dienstlokaal van de brug werd zwaar beschadigd. De betonnen constructie op zich zou volgens de eerste inspecties geen noemenswaardige schade hebben opgelopen.

Vaarweg vrijmaken prioriteit

Deze namiddag had een eerste coördinatievergadering plaats met onder meer de betrokken gemeenten, de politiediensten en een aannemer om de schade in kaart te brengen en de nodige herstellingswerken in te plannen.  Bij dit laatste is de eerste prioriteit om de vaarweg vrij te maken. Momenteel is de scheepvaart door de onmogelijkheid om de brug te bewegen immers in beide richtingen onderbroken. Volgens de huidige inschatting zal het optillen en weghalen van het brugdek ten vroegste begin volgende week gebeuren. 

Omleiding wegverkeer

De hefbrug van Humbeek wordt veelvuldig gebruikt door lokaal maar vooral ook doortrekkend (vracht)verkeer.  Door de schade aan de brug is dit momenteel ook onderbroken. Met de betrokken gemeentebesturen en politiediensten is een omleidingstraject uitgestippeld via E19, Brusselse Ring en A12. De nodige signalisatie wordt voorzien. 

Voor fietsers wordt een omleiding voorzien via de Jan Bogaertsbrug in Kapelle-op-den-Bos. De Vlaamse Waterweg nv onderzoekt verder de mogelijkheid om ten bate van fietsers en voetgangers een veerdienst in te leggen.

Hoelang de verdere herstellingswerken zullen duren valt momenteel nog moeilijk in te schatten, al zullen deze wellicht enkele maanden in beslag nemen.

Laatste nieuws

Top