Nieuws : Blauwalgen in insteekdok Grimbergen - Vilvoorde op Zeekanaal Brussel-Schelde

Blauwalgen in insteekdok Grimbergen - Vilvoorde op Zeekanaal Brussel-Schelde

Na een staalname op dinsdag 21 augustus werd door de Vlaamse Milieumaatschappij vastgesteld dat er blauwalgen aanwezig zijn in het Insteekdok van het Zeekanaal Brussel-Schelde te Grimbergen - Vilvoorde. Contact met of inname van besmet water kan schadelijk zijn voor mens en dier. Daarom mag er niet langer water gecapteerd worden voor besproeiing van gewassen of als drinkwater voor vee. Daarnaast komt er ook een verbod op bepaalde vormen van waterrecreatie, zoals kajak, zeilen, waterski en wakeboarden.

Blauwalgen in insteekdok Grimbergen - Vilvoorde op Zeekanaal Brussel-Schelde

Blauwalgen – of cyanobacteriën - zijn bacteriën die leven in zoet water en eruitzien als wier. Bij voldoende licht en hoge temperaturen kunnen ze zich explosief vermenigvuldigen. Ze scheiden giftige stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water. Blauwalgen kunnen o.a. huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten veroorzaken. Ook het besproeien van gewassen houdt een risico in. De toxische stoffen kunnen namelijk lange tijd op de gewassen aanwezig blijven en de verstuivingswolk kan bij besproeiing hinderlijk zijn voor omwonenden. Eens blauwalgen in waterlopen worden aangetroffen, zijn ze niet snel weg te krijgen, hoewel veel neerslag doorgaans een positief effect heeft.

Captatie- en recreatieverbod

De Vlaamse Waterweg nv wil elk risico uitsluiten. Daarom neemt de organisatie de nodige maatregelen. De gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant heeft een captatieverbod uitgevaardigd voor wie het water uit het insteekdok gebruikt voor het besproeien van landbouwgewassen of als drinkwater voor vee. Er mag wel nog water gecapteerd worden voor andere productieprocessen, zoals koeling of het maken van beton. Alle waterafnemers worden daarover vandaag nog op de hoogte gebracht.

Daarnaast worden ook bepaalde vormen van recreatie in het insteekdok verboden. Het gaat dan onder meer over zeilen, kajakken of kanovaren, vissen, waterski, wakeboarden, … Zwemmen in de waterwegen is sowieso verboden. Pleziervaart blijft wel toegelaten.
 

Laatste nieuws

Top