Nieuws : Blauwalgen in Brugse reien

Blauwalgen in Brugse reien

Zwemverbod ter hoogte van de Coupure en in de Langerei

Er zijn blauwalgen aanwezig in de Brugse reien ter hoogte van de Coupure en in de Langerei. Dat blijkt uit de laboresultaten. Contact met of inname van besmet water kan schadelijk zijn voor mens en dier. Daarom komt er een zwemverbod in de zwemzone ter hoogte van de Coupure en in de Langerei.  In de Langerei is zwemmen sowieso enkel toegestaan als je over een vergunning beschikt.

Blauwalgen in Brugse reien

Blauwalgen – of cyanobacteriën -  zijn bacteriën die leven in zoet water en die er uitzien als wier. Bij voldoende licht en hoge temperaturen kunnen ze zich explosief vermenigvuldigen. Ze scheiden toxische stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water. 
 
Risico’s uitsluiten
De Stad Brugge en de Vlaamse waterwegbeheerder willen geen enkel risico nemen en daarom is er een tijdelijk zwemverbod in de zwemzone aan de Coupure en in de Langerei, waar zwemmen in het weekend tijdens de zomerperiode uitzonderlijk toegelaten was. 
 
Daarnaast blijven andere vormen van waterrecreatie op de reien verboden. Het gaat dan onder meer over kajakken of kanovaren, vissen … 
 
Naast het zwemverbod ter hoogte van de Coupure en in de Langerei blijft ook zwemmen in andere waterlopen strikt verboden. Wie de komende dagen toch afkoeling zoekt, kan dagelijks terecht in de buitenbaden van Lago Olympia in Sint-Andries of in de badzone op het strand van Zeebrugge, waar dagelijks van 10.30  tot 18.30 uur strandredders op post zijn. Andere opties om te zwemmen zijn de binnenzwembaden van Lago Olympia, Interbad (Sint-Kruis) en Jan Guilini (Christus-Koning).
  
Opvolging
Het is erg moeilijk om te voorspellen hoelang de bacteriën in het water aanwezig zullen blijven. Dit is vooral afhankelijk van de weersomstandigheden en de stroming van het water. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is alvast niet zinvol. Ter hoogte van de zwemzone aan de Coupure probeert de Stad Brugge via het plaatsen van beluchters alvast extra stroming in het water te brengen.
 
De Stad Brugge, de Vlaamse waterwegbeheerder en de Vlaamse Milieumaatschappij volgen de situatie op de voet en nemen regelmatig nieuwe stalen voor bijkomend onderzoek.

Zodra het zwemverbod wordt opgeheven, lichten we opnieuw de pers in.

Laatste nieuws

Top