In beeld: unieke dwarsdoorsnede van winterdijk in Hingene

In beeld: unieke dwarsdoorsnede van winterdijk in Hingene

Eerste resultaten bekend van archeologisch onderzoek aan Groot Schoor

In beeld: unieke dwarsdoorsnede van winterdijk in Hingene

Hoe hoog was de historische dijk van het poldergebied Groot Schoor, op de grens tussen Hingene en Bornem? Die vraag bracht archeologen van GATE en waterbouwkundigen van De Vlaamse Waterweg nv vandaag samen. De winterdijk werd de voorbije dagen vakkundig doorgesneden om de waardevolle geschiedenis te kunnen onderzoeken. Ook het grote publiek kon een exclusief kijkje nemen. De resultaten van het archeologisch onderzoek zijn een meerwaarde voor het Sigmaplan en de ontpoldering in Groot Schoor, met het oog op meer waterveiligheid en natuurontwikkeling. 

Met een graafkraan de dijk rond een poldergebied doormidden delen, het is geen alledaagse klus. De afgelopen dagen waren archeologen van GATE Archeologie in Hingene (Bornem) druk in de weer om de opbouw van de huidige winterdijk te onderzoeken en te documenteren. Tal van specialisten uit de academische wereld kwamen vandaag samen om de eerste resultaten van het archeologisch onderzoek te bespreken. De site werd ook opengesteld voor het grote publiek dat een woordje uitleg kreeg bij het archeologisch onderzoek, als eerste stap in de uitvoering van de ontpoldering van Groot Schoor. 

De huidige winterdijk in Hingene kent een waardevolle historiek. De eerste dijk rond Groot Schoor – vroeger gekend als het Spierenbroekse Gat – dateert uit de middeleeuwen. Hoe vaak de dijk nadien werd verhoogd en verbreed, kunnen experten nu afleiden uit de dijkdoorsnede. Die doorsnede is getrapt aangebracht voor een veilige werkomgeving voor de onderzoekers. 

Pieter Laloo van GATE Archeologie: “In het dijkprofiel kan je een duidelijk verschil zien tussen de manueel aangelegde historische dijkfases en de recentere dijklaag, mechanisch opgeworpen. We meten alles zorgvuldig op, maken luchtbeelden met een drone en nemen ook stalen voor verder onderzoek. Op die manier komen we meer te weten over de context en het vroegere landschap. Je kan het zien als een uitzonderlijke reis in de geschiedenis van de dijk.”

Stefaan Nollet, projectingenieur van De Vlaamse Waterweg nv: “Alle recentere dijklagen zullen we in het kader van het Sigmaplan afgraven. De oude dijk blijft behouden en zullen we als een trapje zichtbaar integreren in het profiel van de toekomstige dijk. Die werken starten zo snel mogelijk. Bezoekers zullen op termijn dit stuk historische dijk kunnen bewonderen binnen het beschermd erfgoedlandschap van Scheldepolders Hingene.”

Klimaatwandeling in Groot Schoor
Met de ontpoldering van het gebied Groot Schoor geeft Vlaanderen zo’n 23 hectare terug aan de Schelde, waardoor de rivier meer ruimte heeft om te stromen en de getijden opnieuw vrij spel krijgen. Ook ontstaat er zo zeldzame zoetwatergetijdennatuur, waar heel wat dieren en planten zich thuis voelen. Voor de uitvoering van het Sigmaplan – voor meer waterveiligheid en meer natuurontwikkeling – werken de Vlaamse Waterweg nv en het Agentschap voor Natuur en Bos samen met tal van partners. Met de steun ook van het Europese project LIFE Sparc – Space for Adapting the River Scheldt to Climate Change.

Zin om een stukje Europese topnatuur te ontdekken? Op zaterdag 28 mei leidt, naar aanleiding van 30 jaar Natura 2000, een gediplomeerd klimaatgids je graag rond in Hingene en Bornem, waar gebieden als Groot Schoor ontpolderd worden en waterbuffers mogelijke wateroverlast in de toekomst zullen aanpakken. Voor meer info, zie www.life-sparc.eu/kalender.
 

Laatste nieuws

Top