Nieuws : Afbraak brug Herentals-Lierseweg

Afbraak brug Herentals-Lierseweg

Vanaf zaterdagavond 1 december 2018 wordt de oude brug over het Albertkanaal in Herentals ter hoogte van de Lierseweg afgebroken. Zo maakt ze plaats voor een nieuwe hogere stalen boogbrug. Deze ligt momenteel al naast de oude brug en zal vanaf 30 november als tijdelijk omleidingsweg gebruikt worden. Hierdoor blijft de hinder tijdens de werken beperkt.

Afbraak brug Herentals-Lierseweg

De Vlaamse Waterweg nv verhoogt de brug van Herentals ter hoogte van de N13 Lierseweg (BR43). Het verhogen van de brug en het plaatselijk verbreden van het Albertkanaal kadert binnen de opwaardering van het Albertkanaal.

In juni werd de nieuwe brug metalen boogbrug reeds stroomopwaarts gebouwd van de bestaande brug. Op 30 november 2018 wordt deze brug opengesteld voor het verkeer en zal ze gebruikt worden als tijdelijke omleidingsweg. Aansluitend wordt de oude brug afgebroken. Dit gebeurd in verschillende stappen:

  • Zaterdagnacht 1 december en zondag 2 december wordt het middenstuk van de huidige brug verwijderd. Het kanaal is tijdens deze werken volledig gestremd vanaf 1/12 19 uur.
  • Maandag 3 december wordt het resterende gedeelte op rechteroever afgebroken. Er geldt op dat moment een gedeeltelijke stremming voor de scheepvaart. 
  • Op dinsdag 4 december verdwijnt tot slot het resterende gedeelte op linkeroever. Ook voor deze werken wordt het kanaal gedeeltelijk gestremd.

Om de afbraak van de brug, brugpijlers en de landhoofden veilig te uit te voeren is het jaagpad op rechteroever afgesloten van 30 november tot 21 december.

Half juni 2019 wordt de nieuwe brug van de tijdelijke situatie verplaatst naar haar definitieve locatie op nagenoeg dezelfde plaats als de huidige brug. Als alles volgens planning verloopt zal de nieuwe brug eind juli 2019 worden geopend voor het verkeer.

De nieuwe brug heeft een totale overspanning van 128 m en een nuttige breedte van 16,10 m op het smalste punt. De brug overspant naast het Albertkanaal ook de oeverstroken waardoor onder de brug ruimte wordt gelaten voor de jaagpaden.

Veilige kijklocatie voor toeschouwers

Wie veilig de afbraak wil volgen, kan dat doen vanaf een kijklocatie op rechteroever stroomafwaarts. Daar is een vak afgezet voor kijklustigen. Er is slecht beperkte parkeergelegenheid in de buurt dus we raden aan om met de fiets of te voet te komen.

plan kijklocatie bij afbraak oude brug

Laatste nieuws

Top