Nieuwe ophaalbrug 2 Retie

De huidige ophaalbrug 2 in Retie over het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten is door slijtage en ouderdom aan vervanging toe. De ophaalbrug was ook redelijk smal voor zowel de scheepvaart als het verkeer. Er was geen exclusieve ruimte voor de zwakke weggebruiker. Daarom verdwijnt de huidige brug en maakt ze plaats voor een gloednieuwe ophaalbrug met een breder fietspad om de veiligheid van de fietsers te verhogen. Tijdens de werken is de brug minstens zes maanden buiten gebruik en is de Postelsebaan bijgevolg onderbroken voor het verkeer.

UPDATE 20 MAART 2019

Op zaterdag 23 en zondag 24 maart wordt de de nieuwe Brug 2 over het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten in Retie (Postelsebaan (N123) – verbindingsweg tussen Retie en Postel gemonteerd.

Eerst wordt het brugdek met behulp van een kraan over het kanaal op de landhoofden gelegd. Daarna worden de balansarmen op de hameistijlen geplaatst en verbonden met de trekstangen van het brugdek. Dan wordt de brug omhoog getrokken en vastgezet in verticale positie. De komende maanden wordt de ‘motor’ geïnstalleerd, elektrisch en hydraulisch aangesloten en getest. 

Aansluitend wordt het wegdek van de N123 aan de zijde van Postel gedeeltelijk opgebroken om de aansluiting met de nieuwe brug te kunnen maken. Deze zone loopt vanaf de brug tot voorbij de Zwarte Neet (die aan de noordzijde evenwijdig naast het kanaal loopt). De brug blijft openstaan tot het beëindigen van de werken (voorzien einde mei).

Om de veiligheid te garanderen, zal hiervoor het kruispunt van de N123/Postelsebaan met het jaagpad tussen Dessel en Arendonk vanaf zaterdag 23 maart om 06.00 uur. tot en met dinsdag 26 maart om 20.00 uur. volledig afgesloten worden.

Fietsers die het traject tussen Dessel en Arendonk willen afleggen, moeten tijdens deze periode een grote omleiding via Postel volgen. Fietsers van en naar Dessel volgen een lokale omleiding.

Vanaf woensdagochtend 27 maart voorziet de aannemer een tijdelijke doorgang voor het fietsverkeer tussen Dessel en Arendonk.


Half september zijn de werken voor de vervanging van ophaalbrug 2 over het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten tussen het centrum van Retie en Postel begonnen. De huidige, verouderde brug dateert uit eind jaren ‘45 en maakt plaats voor een compleet nieuwe ophaalbrug met meer comfort voor het verkeer dat er over rijdt. Het principe van beurtelings passeren voor het gemotoriseerd verkeer blijft behouden, maar voetgangers en fietsers zullen op de toekomstige brug over eigen ruimte beschikken.  

Kenmerken nieuwe brug

 • Breedte brug = 7,5 meter
 • Rijstrook auto's = 3,5 meter
 • Lengte van de brug = 11,5 meter
 • Afzonderlijke rijstrook voor fietsers = 3 meter

De Postelsebaan (N123) is onderbreken is van 15 oktober 2018 tot en met 1 mei 2019.

Omleiding

 • Voor het wegverkeer gelden twee omleidingen
  • Gewone weggebruikers minder dan 3,5 ton rijden om via Witgoor. De omleiding verloopt via de volgende straten: Zanddijkdreef - Zanddijk - Eersels - Meistraat - Diel - Postel (N136).
  • Het zwaar vervoer (+3,5 ton) rijdt via N18 – Kolkstraat – Zandvliet – Meistraat – Diel – Postel (N136).
 • Fietsers en voetgangers worden tot februari 2019 omgeleid via de fietsbrug ter hoogte van de Grensstraat. De omleiding loopt via de N123 - Mimosalaan – Seringenlaan – Grensstraat – fietsbrug en het jaagpad zijde Postel.
  Vanaf februari 2019 wordt de fietsomleiding uitgebreid met een lus via het toeristisch fietspad ‘Toeristisch Vaartje’. Via de toegangsweg naar het lokale fruitbedrijf kan je de verbinding met de Postelsebaan (N123) maken. Vanaf dan is het niet meer mogelijk om ter hoogte van de brug je fiets het jaagpad op te gaan.

Economie & logistiek

Laatste nieuws

Top