Gent - Spanjeveerbrug

In Mendonk in Gent vervangen we de huidige Spanjeveerbrug door een nieuw exemplaar. Het project maakt deel uit van de Relanceplan ‘Vlaanderen Veerkracht’ van de Vlaamse Regering 

Waarom een nieuwe brug?

De Spanjeveerbrug is gebouwd in 1977. De brug is 70 meter lang en overspant de Moervaart en verbindt het Gentse kanaaldorp met Sint-Kruis-Winkel. De brug rust op houten pijlers en werd destijds door het leger gebouwd als tijdelijke oplossing. De huidige brug is dus sterk verouderd en wordt vervangen door een nieuw exemplaar.

Hoe ziet de nieuwe brug eruit?

De nieuwe Spanjeveerbrug komt op dezelfde locatie als de huidige en wordt vervaardigd uit beton. De aanloophellingen worden tot aan de oevers verlengd. 

Net als huidige brug, zal de nieuwe brug slechts uit één rijstrook bestaan. Om gevaarlijke situaties te vermijden, komen er verkeerslichten en wordt er een gescheiden fietspad aangelegd. 

Wanneer?

Momenteel wordt het definitief ontwerp van de brug afgewerkt. Daarna wordt de omgevingsvergunning aangevraagd. Eind 2021 werd het project aanbesteden.

In 2022 wordt reeds gewerkt aan de oevers en toegangswegen stroomopwaarts. De eigenlijke werken aan de brug (met uitdienststelling brug) is voorzien in 2023.

Laatste nieuws

Top