Link naar homepage

Update 31/05/2021

Maandag 31/05 leggen we de laatste hand aan de herstelde Meulestedebrug. De tijdelijke, vaste voetgangersbrug wordt weggenomen. Vanaf dinsdag 1 juni 2020 is het zover. Dan zijn de intensieve herstellingswerken afgerond en kan Gent weer gebruik maken van de Meulestedebrug.

Update 29/04/2021

Maarten Van Vlem fietst al 32 jaar via de Meulestedebrug  van Destelbergen naar zijn werk in Wondelgem: “De tijdelijke voetgangersbrug is fantastisch omdat je niet meer onverwacht voor een open brug staat, maar het afstappen en klimmen zal ik natuurlijk niet missen als de brug weer open kan.”

Let op! Op maandag 3 mei wordt de rechter brughelft van de brug teruggevaren en komt er een einde aan de herstellingswerken in de ateliers van de firma Aelterman. Tijdens de hereniging van de brughelften op 4 mei zal de tijdelijke voetgangersbrug om veiligheidsredenen niet toegankelijk zijn. 

 

 

Update 23/04/2021

Werftoezichter Alex Tas van De Vlaamse Waterweg bevindt zich vaak in de schaduw van het wegdek van de Meulestedebrug: “De stellingen zijn zo goed als weggehaald en het beton is ondanks de onverwachte vrieskou van vorige week toch tijdig uitgehard. De brugkelder is bijna klaar om de herstelde rechter brugklap over twee weken terug te ontvangen.”

 

 

Update 16/04/2021

Er zit weer beweging in. De nieuwe hoofdas van de Meulestedebrug is gemonteerd op de rechtgetrokken staalstructuur. De onderdelen waar de brug mee ‘valt of staat’ zijn precies ingepast en met nieuwe bouten vastgezet. De werken in de ateliers zitten er bijna op.

>

 

Update 02/04/2021

Vorige week zijn met grote kranen de liggers met de oplegpunten tot op de millimeter juist gepostioneerd in de brugkelder. Onder het wegdek van de Meulestedebrug blijven we doorwerken zodat het herstelde brugdeel over een paar weken aan de terugtocht kan beginnen.

 


Update 19/03/2021: Herstelling van de Meulestedebrug nog steeds op schema

De herstellingswerken aan de Meulestedebrug op het terrein én in de ateliers kwamen de afgelopen weken op kruissnelheid. Als alles helemaal op schema blijft verlopen, zal het in juni weer mogelijk zijn om over de Meulestedebrug te rijden.

Trekken en meten aan staal

In het atelier van de staalconstructeur werd er de afgelopen weken in een ritme van afwisselend trekken en meten gewerkt.

De in drie dimensies vervormde staalstructuur van de rechter brugklap werd los gezet en terug rechtgetrokken. Met laswerk zijn er nieuwe stalen elementen ingepast. Vervolgens werd de brugklap naar buiten verplaatst en op zes oplegpunten waterpas gelegd. Dat is nodig voor het inpassingsonderzoek: alleen met gedetailleerd uitmeten kan de rechter brugklap in de volgende fase correct aansluiten op de brugkelder en linker brugklap.

Precisiewerk voor mechanische onderdelen

Herstellen van de staalstructuur vergt al millimeterwerk, maar de mechanische delen vereisen nóg meer precisie. De onderdelen die de brug laten bewegen, zoals de ronddraaiende assen, pasten perfect in de staalstructuur. Ze waren voor elkaar gemaakt, nooit bedoeld om uiteen te halen. Echter, omdat de brugklap na de aanvaring niet meer op haar oplegpunten lag en daardoor niet meer kon sluiten, was het de enige optie om de twee assen door te branden om de brugklap te kunnen verwijderen.  

Ondertussen zijn er nieuwe assen geleverd en voorbewerkt met een soort grote ronddraaiende vijlen. Na zorgvuldig meten worden de openingen in de staalstructuur, waarin de nieuwe assen moeten komen, perfect uitgelijnd en cirkelvormig gemaakt. Om de assen daar perfect in te laten passen, worden ze nog verder bewerkt. Dan worden de assen in de openingen geplaatst en de lagerhuizen, waarin de assen ronddraaien, erop gemonteerd. In afwachting van dat precisiewerk zijn de lagerhuizen alvast gestraald en opnieuw geschilderd. Ze zien er weer zo goed als nieuw uit.  

Beton in de schaduw van het wegdek

De Meulestedebrug ‘valt of staat’ niet alleen door het staal, de mechanische onderdelen en de goed afgestelde balans tussen de brugklap en het tegengewicht. Het vaste brugdeel moet ook goed verankerd zijn in het beton in de onzichtbaar weggewerkte brugkelder. Maar door de aanvaring is het massieve ankerblok en dus het oplegpunt van de liggers van de brug verschoven.

Op het terrein bevindt zich dus de grootste uitdaging onder het wegdek. Waar mogelijk wordt het beton hersteld. In de plaats van het verschoven en nu ingedeukte ankerblok komt er nu een nieuwe constructie om de brug te verankeren.

Terugkeer en testen

In mei worden de herstellingswerken even zichtbaar wanneer de rechterbrugklap wordt teruggevaren. De klus is dan nog niet helemaal geklaard. Het herenigen van beide brughelften heeft nog heel wat voeten in de aarde of -in dit geval- in de brugkelder. Zo wordt onder meer het losgekoppelde tegengewicht van 250 ton (of het gewicht van 500 olifanten) terug in positie gebracht. Tijdens die loodzware evenwichtsoefening zal er geen waterwegverkeer mogelijk zijn.

Dan volgt het bijsturen en voortdurend tussentijds testen van de beweging van de brug. Totdat alles precies goed zit en de bediening goed verloopt. Dan rest alleen nog het terugplaatsen van de baanseinen en wegnemen van de voetgangersbrug.  

Detailplanning nieuwbouw uitwerken

Het projectteam vergeet ondertussen ook de nieuwe brug niet. Samen met de aangestelde aannemer wordt een detailplanning uitgewerkt voor de bouw van de nieuwe Meulestedebrug.

 

Beeldmateriaal

1. Trekken aan staal

De in drie dimensies vervormde staalstructuur van de rechter brugklap werd los gezet en terug rechtgetrokken met behulp van trekbanden (1.1.) en een trekvijzel (1.2.).

 

Trekken aan staal

 

2. Nieuwe stalen onderdelen ‘inlassen’

Met laswerk zijn er nieuwe stalen elementen ingepast. Het blinkend grijze element moet het voetpad ondersteunen

 

 

3. Brugklap haalt weer een frisse neus

De rechtgetrokken brugklap is naar buiten verplaatst (3.1-3.) en op zes oplegpunten (3.4) waterpas gelegd. Dat is nodig voor het inpassingsonderzoek: alleen met gedetailleerd opmeten kan het later correct aansluiten op de brugkelder en linker brugklap.

 

Brugklap haalt weer een frisse neus

 

4. Beweegbaarheid vereist uiterste precisie

Herstellen van de staalstructuur vergt al millimeterwerk, maar de mechanische delen vereisen nóg meer precisie. De onderdelen die de brug laten bewegen, zoals de ronddraaiende assen, pasten perfect in de staalstructuur. Ze waren voor elkaar gemaakt, nooit bedoeld om uiteen te halen. Echter, omdat de brugklap na de aanvaring niet meer op haar oplegpunten lag en daardoor niet meer kon sluiten, was het de enige optie om de twee assen door te branden om de brugklap te kunnen verwijderen (4.1.) 

Ondertussen zijn er nieuwe assen geleverd (4.2.) en voorbewerkt met een soort grote ronddraaiende vijlen. Na zorgvuldig meten worden de openingen in de staalstructuur, waarin de nieuwe assen moeten komen, perfect uitgelijnd en cirkelvormig gemaakt (4.3.). Om de assen daar perfect in te laten passen, worden ze nog verder bewerkt.

 

 

5. In afwachting opgefrist

Nadat de assen in de openingen zijn geplaatst en worden de lagerhuizen, waarin de assen ronddraaien, erop gemonteerd. In afwachting van dat precisiewerk zijn de lagerhuizen die uit de brugkelder zijn gehaald (5.1.) alvast gestraald (5.2.) en opnieuw geschilderd (5.3.). Ze zien er weer zo goed als nieuw uit.

 

In afwachting opgefrist

 

6. Verankering in de schaduw van het wegdek

De Meulestedebrug ‘valt of staat’ niet alleen door het staal, de mechanische onderdelen en de goed afgestelde balans tussen de brugklap en het tegengewicht. Het vaste brugdeel moet ook goed verankerd zijn in het beton in de onzichtbaar weggewerkte brugkelder. Maar door de aanvaring is het massieve ankerblok en dus het oplegpunt van de liggers van de brug verschoven (6.1.).

Op het terrein bevindt zich dus de grootste uitdaging onder het wegdek. Waar mogelijk wordt het beton hersteld. In de plaats van het verschoven en nu ingedeukte ankerblok (6.2.) komt er nu een nieuwe constructie om de brug te verankeren.

 

Verankering in de schaduw van het wegdek

Laatste nieuws

Top